https://www.ostermann.hr/Default.aspx?language=hr&url=telekomunikacijska-drustva-pozivaju-big-tech-firme-da-sudjeluju-u-financiranju-infrastrukture&id=642 Ostermann - Telekomunikacijska društva pozivaju Big Tech firme da sudjeluju u financiranju infrastrukture
Telekomunikacijska društva pozivaju Big Tech firme da sudjeluju u financiranju infrastrukture
Novost
Udruženja europskih telekom operatera koji zastupaju društva koja omogućuju ultrabrzu digitalnu povezanost u Europi (AOMR, APMS, AssoTelecomunicazioni, ATI, DigitalES, ETNO, Fédération Française des Télécoms te GSMA Europe) izdala su zajedničko priopćenje kojim pozivaju big tech kompanije na veće sudjelovanje u infrastrukturnim ulaganjima. Također predlažu da neki od zahtjeva koji se telekomima nameću zakonskim regulativama obuhvate i pružatelje OTT usluga.
 
Gore navedene udruge tvrde da je za dostizanje EU ciljeva digitalnog desetljeća (koji uključuju razvoj gigabitne povezanosti za sve te 5G mrežu posvuda do 2030) kao i za ostvarenje ciljeva zacrtanih Europskim zelenim planom (potpuna digitalizacija u cilju postizanja nultih emisija) potrebno sudjelovanje cjelokupnog digitalnog ekosustava. To bi podrazumijevalo “pošteno i proporcionalno sudjelovanje” svih sudionika u razvoju infrastruktura za digitalne mreže.
 
U tom smislu, udruge zahtijevaju od europskih zakonodavaca da definiraju politike intervencije te pomognu u tome da big tech kompanije doprinesu rastu internetskog ekosistema Europske unije, osobito u kontekstu neprekidnog porasta podatkovnog prometa. Big Tech i OTT kompanije koje stvaraju izuzetno puno prometa koji doprinosi razvoju njihovog poslovanja pozivaju se da preuzmu barem jedan dio troškova razvoja infrastrukture.

Povezane objave i članci